Valharnas

Een valharnas is er in eerste instantie uiteraard om nare ongelukken te voorkomen. Ze bieden valbeveiliging bij werk op hoogte en maken een wezenlijk onderdeel uit van de totale valbeveiliging. Uiteraard zijn de valharnassen die je tijdens de werkzaamheden gebruikt gecertificeerd en voldoen ze aan alle gestelde veiligheidsnormen, iets dat ook wettelijk verplicht is.

Voor vrouwen is een speciaal valharnas beschikbaar

In ons land is het gebruiken van een valharnas verplicht als er gewerkt wordt vanaf een hoogte van 2,5 meter en als er geen andere manier mogelijk is om werknemers goed te beveiligen. Er zijn verschillende soorten valharnassen. Gemene deler is dat dat de borst- en beenbanden steeds goed te verstellen zijn. Voor vrouwen is een speciaal valharnas beschikbaar.

Bewegingsvrijheid beperkt tot de lengte van de lijn van het valharnas

Je hebt het valharnas met verschillende ophangpunten. Zo heb je het zelf oprollend valharnas. Dit valharnas heeft een zelfde werking als de autogordel. Er is steeds sprake van spanning en de banden bewegen steeds mee. Is er sprake van een val, dan blokkeert het apparaat onmiddellijk. Met een dergelijke uitvoering is de bewegingsvrijheid beperkt tot de lengte van de lijn van het valharnas. Er is ook een valharnas met lijnen en kabels. Deze lijnen en kabels bewegen mee als je omhoog gaat en als je daalt worden de lijnen en kabels langer. Dit gebeurt langs een vanglijn of staalkabelsysteem om zo permanent veilig te zijn tegen een val. Is er sprake van een val dan zal het valharnas ook nu meteen blokkeren.

Na een val gooi jij je valharnas meteen weg

Je kunt ook kiezen voor het valharnas met alleen een lijn. Dit kan alleen als er sprake is van genoeg vrije valhoogte, je hebt het dan over 5,85 meter en een lengte van twee meter. Belangrijk is dat een valharnas steeds perfect past en nauw sluit. In principe kan een valharnas wel tot tien jaar mee. Na een val dien je het valharnas overigens meteen weg te gooien en een nieuwe aan te schaffen. Wat betreft de totale valbeveiliging zijn overigens de ankerpunten ook erg belangrijk, net dus als de valharnassen en de positionering. Bepaald niet onbelangrijk zijn de connectoren om een valharnas vast te maken aan een ankerpunt. Voorts zijn toestellen voor redding op hoogte of het betreden van besloten ruimtes erg belangrijk. Worden deze punten in acht genomen, dan is veilig werken op (grote) hoogte best mogelijk.

Categorie├źn: Veiligheid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *