Valharnas kopen

Een valharnas kopen is aan de orde als je op hoogte moet werken. Met een goed harnas ben je prima beveiligd tegen een eventuele val. In ons land is een valharnas kopen verplicht als je werkt vanaf een hoogte van 2,5 meter. In andere Europese landen geldt een hoogte van twee meter al als ijkpunt voor het dragen van een valharnas. Een valharnas is een belangrijk onderdeel van het totale beveiligingsplan. Denk bij een valharnas kopen wel aan het feit dat je een CE-gecertificeerd valharnas koopt en dat het harnas aan de gestelde veiligheidsnormen voldoen.

Een valharnas is beschikbaar met verschillende ophangpunten

Een valharnas kopen en gebruiken is verplicht als er op geen enkele andere manier op een goede manier beveiligd kan worden. Een valharnas kopen betekent dat je een harnas koopt waarvan de borst- en beenbanden steeds goed te verstellen zijn. Je kunt een speciaal valharnas kopen voor vrouwen overigens. Je kunt een valharnas kopen met verschillende ophangpunten. Zo is er bijvoorbeeld de zelf oprollende uitvoering die je kunt kopen. Je kunt dit valharnas qua werking we enigszins vergelijken met een autogordel. De banden staan steeds onder spanning en als je valt dan zal het onmiddellijk blokkeren. Een dergelijk valharnas kopen geeft wat minder bewegingsvrijheid.

Directe blokkering als er sprake is van een val

Je kunt ook een valharnas kopen met lijnen en kabels die meebewegen als je klimt en daalt. Dit geschiedt langs de bekende vallijn of via een staalkabelsysteem, waardoor de beveiliging steeds gewaarborgd is. Ook nu is er sprake van directe blokkering als je mocht vallen. Het is ook mogelijk een valharnas te kopen met alleen een lijn. Dit kan alleen als sprake is een vrije valhoogte van 5,85 meter bij een lengte van precies twee meter.

De gemiddelde valharnas kan zeker wel tien jaar mee

Belangrijk als je een valharnas gaat kopen is dat het harnas als gegoten moet zitten en dus goed past. Een gemiddeld valharnas kan wel tien jaar mee. Is er sprake geweest van een val, dan gooi je het valharnas weg en is het een kwestie van een nieuw valharnas kopen. Een valharnas kopen doe je niet uit luxe. Het is simpelweg noodzakelijk als je op hoogte werkt en optimale beveiliging wenst te genieten. Let er altijd op dat je een gecertificeerd valharnas koopt die voldoet aan de gestelde normen. Alleen dan namelijk weet je zeker dat jij je om de beveiliging geen zorgen hoeft te maken.

Categorie├źn: Veiligheid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *